
Relatiile necesita multa munca. Trebuie sa facem multe sacrificii pentru a le face sa mearga, dar este nevoie de un detaliu infim pentru a le destrama. Pornim cu cele mai bune intentii. Apoi, fara sa va dati seama, intreaga situatie escaladeaza – si nu stim sigur de ce.
Credeti ca relatiile voastre se termina datorita unor comportamente toxice?
Iata cele mai comune 6 greseli pe care le-ati putea face – si cum le puteti rascumpara.
Minciuna – chiar si prim omisiune – este una dintre cele mai cunoscute cauze de destramare a relatiilor. Pentru a stopa acest comportament, prima oara trebuie sa ajungeti la baza sa. De ce ati mintit? Incercati sa evitati problemele? Faceti unele lucruri pe care stiti ca nu ar trebui sa le faceti?
Sunteti confortabili cu alegerile pe care le faceti, dar simtiti ca partenerii vostri nu le-ar intelege sau nu ar fi de acord cu ele? Va este teama ca partenerii vostri nu va vor accepta pentru cine sunteti cu adevarat? De fapt, voi va acceptati?
Daca obisnuiti sa va mintiti regulat partenerii, probabil ca aveti nevoie de o persoana care sa va accepte mai mult, o constiinta mai puternica sau un simt mai dezvoltat de autoconservare. Ultimele doua pot fi descoperite prin ceva mai multa munca si cu ajutorul unui bun terapeut.
Comportamentele dependente nu se refera numai la droguri sau alcool. Foarte multe persoane sunt dependente de mancare, sex, cumparaturi, pornografie, jocuri video sau mediul social. Mai putin importante decat comportamentul in sine sunt sentimentele care il creeaza.
Incercati sa umpleti un gol din viata? Ignorati o trauma, in loc sa incercati sa o intelegeti? Ajungeti sa va alimentati dependenta pentru a va evita sentimentele? Va este frica de vulnerabilitate? Imperfectiune? Singuratate?
Gasiti un grup de sustinere care se axeaza pe dependentele voastre. Unele dintre cele mai comune probleme sunt enumerate mai sus. Gasiti curajul de a o confrunta si fiti cat mai sinceri fata de parteneri in tot procesul de confirmare a problemei. Eliberati-va. Faceti posibil ca inimile voastre sa apartina doar partenerilor.
Comunicarea defectuoasa este un rezultat destul de ironic al erei digitale. Avand mesajele si email-urile la indemana, de multe ori, evitam comunicarea in adevaratul sens al cuvantului. Mamele de pretutindeni se straduiesc sa coordoneze mesele in familie, numai ca fiecare membru al familiei sa fie afundat in telefonul propriu. De multe ori, vedem cupluri facand acelasi lucru.
Atunci cand devenim confortabili unii fata de ceilalti, incetam sa mai depunem efort pentru a ne cunoaste. Abordam conexiunea interumana cu superficialitate. Rezervati-va o perioada in care sa stati doar cu partenerii vostri. Puneti-va telefoanele la o parte. Inchideti-va calculatoarele. Vorbiti fata in fata si invatati ceva nou despre ei.
Dezvoltarea atasamentului fata de partener este atat nesanatos, cat si enervant. Desi faptul ca sunteti mereu impreuna vi s-ar parea o metoda buna de a va intari legatura, va depriveaza de sansa cultivarii identitatii individuale. Ati putea chiar sa deveniti co-dependenti. Daca va este teama sa nu cadeti in aceasta capcana, incercati de unii singuri un nou hobby.
Reanimati interesul vostru pentru arta. Inscrieti-va in liga de fotbal. Invatati sa cantati la chitara. Incurajati-va si partenerii sa isi urmeze propriile visuri. Rezervati seara baietilor si seara fetelor, in care va petreceti timpul cu proprii prieteni. Va veti simti mai bine redescoperindu-va ca indivizi.
Lipsa de respect se poate manifesta in mai multe forme. Va ignorati partenerii? Obisnuiti sa ii intrerupeti? Le raspundeti la gandurile si grijile sincere cu sarcasm? Lipsa de respect nu trebuie sa fie la fel de evidenta precum critica publica sau flirtul cu o alta persoana. De fapt, micile semne ale lipsei de respect – precum datul ochilor peste cap – sunt cele mai perfide.
Daca chiar va este greu sa va respectati partenerii, probabil ca relatia va deveni mult prea nesanatoasa pentru a o mai salva. Daca va respectati partenerii, dar obisnuiti sa va comportati cu mai putin respect fata de ei, incercati sa intelegeti emotiile din spatele actiunilor. Va este frica? Sunteti nesiguri pe voi insiva? Va simtiti intimidati? Daca va doriti sa va salvati relatia, va trebui sa va reevaluati atitudinea mai intai.
Nesiguranta este, de multe ori, factorul determinant pentru comportamentele descrise mai sus. De fapt, este o cauza principala pentru fiecare dintre ele. Nu putem forma conexiuni amoroase, sanatoase cu partenerii daca nu ne iubim pe noi insine mai intai.
Daca observati ca nesiguranta este cauza pentru problemele aflate in relatie, ar fi cazul sa luati o pauza. Pentru un an, ramaneti singuri. Descoperiti-va pasiunile. Dezvoltati-va interesele. Stiti persoana aceea sigura pe sine, realizata si calma in care v-ati dorit mereu sa va transformati? Plecati in lume si deveniti acea persoana! Creativa o identitate de care sa fiti mandri. Viata este prea scurta pentru a pierde timpul neiubindu-va.
„Nu exista un final real, doar un loc in care povestea se termina,” scria Frank Herbert.
Uneori, este greu sa intelegem motivul pentru care o poveste s-a terminat. Putem doar sa ne gasim resemnarea prin faptul ca incepem sa scriem una noua. Nu va pierdeti speranta si incetati sa mai repetati aceleasi greseli.
Fericirea va asteapta. Mergeti si gasiti-o.