Fie ca esti in cautarea unui lustre elegante, lustre LED pentru living sau lustre moderne pentru dormitor, vei gasi o gama variata de optiuni pentru corpurile de iluminat din tavan din care sa alegi.

Pentru a face alegerea potrivita, ar trebui sa iei in considerare fiecare camera din casa si tipul de iluminare de care ai nevoie acolo.

Lustre pentru intreaga casa – cum le alegem

Totodata, nu uita ca numarul total al becurilor unei lustre determina cantitatea de lumina de care vei dispune. Mai mult, diferitele tipuri de lumini functioneaza mai bine in unele spatii, in functie de inaltimea tavanului, necesitatile de iluminare sau functionalitatea camerei.

Cum alegi lustra in functie de inaltimea camerei

Inainte de a alege o lustra pentru o anumita camera, nu uita ca inaltimea camerei este importanta. Inaltimea standard a unei camere este de 2.5 m – 3 m, dar sunt si camere cu inaltimi mai mari sau bolte. Pentru inceput, pentru a alege lustrele potrivite, masoara inaltimea camerei.

Alege stilul lustrei

Odata ce a aflat care este inaltimea camerei, va trebui sa stabilesti ce stilul si designul lustrei. Daca ai o casa mai veche, cu tavane inalte, lustrele cu aspect vintage vor functiona cel mai bine pentru toate camerele.

Insa, daca ai o casa noua cu design modern si camere inalte, te poti gandi la lustre sau candelabre moderne si impunatoare, cum ar fi lustrele moderne de living, lustrele aurii, lustrele suspendate, lustre pe cablu coral sau lustre glossy.

Lustre pentru intrare

Lumina de la intrare poate seta tonul pentru restul casei. Deoarece inaltimea la care se afla tavanul poate varia foarte mult pentru intrari, este esential sa tii cont de aceasta.

Astfel, pentru o intrare cu bolta, o lustra suspendata sau o lustra pe un cablu coral va umple mai bine spatiul si va asigura lumina necesara. Pentru o intrare la care tavanul se afla la inaltimea standard de 2.5 m, o lustra incastrata sau semi-incastrata va economisi spatiul si va arata mai bine.

Lustre living

Pentru camera de zi iti vei dori ca iluminarea din plafon sa fie cat mai ampla si poti alege din modelele de lustre pentru living. Cu cat camera este mai mare, cu atat ar trebui sa fie mai mare dimensiunea lustrei de living si puterea de iluminare.

Numai in acest mod poti beneficia de lumina corespunzatoare, camera fiind placuta si functionala.

Pentru un design modern in camera de zi, poti alege una din lustrele LED de living care au un aspect contemporan si, totodata, asigura lumina incandescenta care va pune in valoare designul camerei.

Lustre sufragerie

Camera de luat masa sau sufrageria ofera o buna oportunitate pentru un iluminat de calitate. Aici te poti orienta catre lustre LED de living cu un aspect modern, sau un candelabru supradimensionat pentru un aspect clasic sau vintage.

Asigura-te ca tii cont de inaltimea mesei si de spatiu disponibil intre masa si tava.

Daca sufrageria este impartita in zone functionale, poti lua in considerare iluminarea fiecarui spatiu cu cate o lustra mai mica. Astfel, pentru locul cu masuta de cafea, te poti gandi la o lustra de sufragerie mai mica, in vreme ce deasupra mesei poti instala o lustra sufragerie medie.

Lustre bucatarie

In bucatarie exista mai multe zone in care s-ar putea sa ai nevoie de o lustra. Astfel, poate vei avea nevoie de o lustra de bucatarie deasupra chiuvetei, sau una deasupra insulei care sa asigura iluminarea ambientala.

In functie de dimensiunea camerei, s-ar putea sa ai nevoie de mai multe lustre de bucatarie pentru a obtine o iluminare mai ampla.

Totodata, in bucatarie poti apela la cateva lustre ieftine incastrate in perete sau in corpurile de mobilier – sunt o alternativa foarte convenabila pentru iluminatul standard.

Lustre ieftine pentru hol

In majoritatea cazurilor, cand vine vorba despre iluminarea holului, se recomanda lustrele ieftine care se pot incastra sau semi-incastra in perete sau tavan.

Alege un stil de lustra care se armonizeaza cu restul corpurilor de iluminat din casa si, totodata, cu feroneria, usa de la intrare, cuierul si mobilierul de pe hol.

Lustre dormitor

Lustra pentru dormitor trebuie sa asigure o iluminare ampla pentru intreaga camera. Pe de alta parte, luminile de accent de langa pat pot fi asigurate cu lampi sau aplice de perete – acestea ofera o iluminare directionata, placuta si confortabila.

Cand vine vorba de alegere lustre pentru dormitor, te poti gandi sa faci o declaratie indrazneata cu un candelabru sau sa alegi o lustra clasica incastrata in tavan intr-un stil modern.

Pentru un aspect indraznet, poti plasa doua lustre glossy pe ambele parti ale patului – acestea vor asigura luminile de accent pentru dormitor.

Lustre pentru veranda

Vei gasi o gama variata de lustre ieftine pentru iluminatul exterior. Acestea sunt special concepute pentru a face fata umezelii si sunt o optiune excelenta pentru a asigura o lumina placuta in serile petrecute in aer liber, pe veranda.

Pentru un aspect modern, poti opta pentru lustre din lemn sau lustre suspendate pe cabluri metalice. Acestea vor adauga un plus de farmec si stil verandei si, totodata, iti vor asigura si lumina de care ai nevoie.

Lustre pentru mansarde

Daca esti fericitul posesor al unei mansarde functionale, vei avea nevoie si de iluminarea adecvata. Aici, in functie de inaltimea de care dispui, poti monta lustre ieftine cum ar fi lustrele din lemn sau cele cu lumini LED, sau te pori orienta catre aplice incastrate sau semi-incastrate in perete.